Odgovor predstojnika ureda Vlade RH na dopis sindikata

Četiri sindikata koji djeluju u Studentskom centru u Zagrebu, 25. listopada, 2016. godine, uputili su dopis predsjedniku Vlade RH, gospodinu Andreju Plenkoviću, u kojem ga upoznaju sa situacijom vezanom za kolektivno pregovaranje u SC Zagreb:

 

 

                                                                                                               Predsjedniku Vlade RH

Gosp. Andreju Plenkoviću

Poštovani!

U Studentskom centru u Zagrebu djeluju četiri reprezentativna sindikata  a rješenje o reprezentativnosti donijelo je  Ministarstvo rada i mirovinskog sustava  02.04.2015.g.

Sindikati su 21.1.2015. pokrenuli inicijativu za kolektivnim  pregovorima i poslali poziv tadašnjem san. upravitelju gosp. Peji Pavloviću za prvi sastanak. San. upravitelj nije se odazvao pozivu, te su sindikati pokrenuli postupak mirenja.

Na sastanku u  Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta uoči početka štrajka donesena je odluka da kolektivni pregovori moraju što prije započeti, te su isti započeli  11.06.2015.

U veljači 2016. pregovori su prekinuti i započeo je postupak mirenja. U međuvremenu se promijenila san. uprava i mirenje je nastavljano sa novim pregovaračkim timom. Na sastanku  14. 07.2016. usuglašeni su svi članci kolektivnog ugovora od obiju strana, te je na zahtjev san. upravitelja određen rok  01.09.2016. do kada bi se san. vijeće trebalo očitovati o usuglašenom tekstu kolektivnog ugovora, a sljedeće mirenje zakazano je za 02.09.2016.

Krajem kolovoza san. uprava ponovno traži odgodu sastanka mirenja za 15.09.2016. na koju sindikati nisu pristali jer smatramo da smo u postupku mirenja sa novom upravom Studentskog centra pristali na puno odgoda i da je 48 dana sasvim korektan rok san. vijeću da se očituje. Na sastanku mirenja 02.09.2016.zaključeno je da mirenje nije uspjelo.

Nakon sjednice san. vijeća  12.09.2016. sindikati su primili dopis u kojem između ostalog piše:

”Prava koja bi se odnosila na kolektivni ugovor, može odobriti Sanacijsko vijeće tek nakon završetka sanacije Studentskog centra u Zagrebu.”

S obzirom da san. vijeće nakon završetka  sanacije gubi sve ovlasti takav stav smatramo neprihvatljivim i uvredljivim.

Prema Zakonu o radu svi radnici u Hrvatskoj imaju jednako  pravo kolektivno pregovarati  pa tako i radnici Studentskog centra Zagreb.

Ovim putem Vam se obraćamo sa željom da sa svojim autoritetom i znanjem djelujete preventivno i pomognete  da se naš problem riješi mirnim putem s ciljem da se izbjegnu  posljedice industrijske akcije koju planiramo za sredinu mjeseca studenog ove godine. U slučaju Vaše želje i volje za reakcijom, unaprijed se zahvaljujemo!

 

Premijer Andrej Plenković i predstojik Ureda Vlade RH, Davor Božinović
Premijer Andrej Plenković i predstojnik Ureda Vlade RH, dr.sc Davor Božinović

 

Odgovor koji smo dobili iz Ureda predstojnika Vlade, gospodina Davora Božinovića, možete pročitati u nastavku teksta

 

odgovor-davor-bozinovic

Ostavite komentar

Web dizajn i hosting Novi Web studio